Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
AnasayfaAnasayfa  GaleriGaleri  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 Sıkça Sorulan Sorular ve Pratik Bilgiler

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 154
Yaş : 35
Kayıt tarihi : 10/04/07

Sıkça Sorulan Sorular ve Pratik Bilgiler Empty
MesajKonu: Sıkça Sorulan Sorular ve Pratik Bilgiler   Sıkça Sorulan Sorular ve Pratik Bilgiler Icon_minitimeC.tesi Mayıs 05 2007, 08:34

Yaklaşık 10 senedir Bilgisayar teknik servisi vermekteyim. Kendi tecrübemle bu yazıda sıkça yapılan hatalar Windows un bozulma, göçme ve yavaşlama vb. sebeplerini az çok elimden geldiğince sizlerle paylaşmak istedim. Eğer bunlara uyarsanız benim gibi 2-3 sene aynı Windows u formatlamadan kullanırsınız (Tabi ki donanımsal sorun olmazsa)


Bilgisayarıma virüsler nasıl geliyor ne gibi etkileri var

Genel olarak kötü amaçlı yazılımlar, maillerden, pornografi içeren sitelerden, bazı bedava yazılımların beraberinde,Msn Messenger dan kabul edilen dosyalardan, crack serial aranılan sitelerden gelirler. En büyük yapılan hatalarda, çeşitli sevimli görünen ekran koruyucuları bilgisayarınıza kurmak, Bazı sitelerde sorulan güvenlik uyarılarını hiçe sayarak sorulan sorulara evet diyerek geçmektir.

Etkilerine gelirsek virüsler birkaç çeşitte bulunurlar. Trojan Spy Adware vb. Bunların yüksek risklisi de vardır düşük riskli olanlarda, Bunlardan bazıları arka planda sürekli çalışıp pc nizi inanılmaz yavaşlatırken kimisi pc nizdeki özel verileri, banka şifreleri, mail şifreleri, şahsi resimleri vs. trojan göndermiş kişinin bilgisayarına ispiyonlar hatta pc niz kontrol altına girebilir. Bu tip kötü yazılımlar sisteme sistem dosyalarına benzer isimlerde yerleşirler genellikle silindiklerinde pc temizlenmiş olur. Gerçek bir virüs ise dosyalarınızı bozan virüslerdir en tehlikelileri bunlardır. Ve genellikle silinmez çünkü önemli dosyalarınıza bulaşırlar. Ancak repair denilen bir seçenekle onarılabilirler. Sonuç olarak trojan spy adware gibi yazılımlar reklam amaçlı veya bilgi çalma amaçlı iken virüsler dosyalarınızı direk silme veya bozma eylemindedir. Bulunduğumuz dönemde virüslerden daha çok trojan vb. reklam yazılımları büyük çoğunluktadır. Bir de en büyük hatalardan biride sadece antivirüs ün yeterli olduğunu düşünen büyük bir çoğunluk var. Hayır efendim yanlış, güvenlik istenilen bilgisayarda hem antivirüs hemde güvenlik duvarı yazılımı olmak zorundadır. Piyasada bulunan virüs programlarındaki antivirüs ve internet security olarak ayrıldıklarını görürsünüz. İnternet security olanları tercih edin, onlar hem antivirüs içerirler hem de güvenlik duvarı ve daha fazlası hatta.


Bilgisayarımda kaç ram olmalı?

Bunu kendinizde bulabilirsiniz oldukça basit bir işlemdir. Tüm her zaman beraber kullandığınız programları açın. Eğer XP kullanıyorsanız ctrl+alt+del tuşlarına beraber basın Görev yönetici penceresi gelecektir. Ordaki performans simgesini tıklayın. Sağda fiziksel bellek miktarına bakın. Ordaki toplam değer sizin bellek miktarınızı gösterir. Yukardaki SD kullanımı grafiğine dikkat edin. Diyelim ki fiziksel bellek 262404 (bu 256 MB RAM anlamına geliyor)iken SD kullanımı örneğin 450 MB ise, Ana bellek dolmuş pc niz sanal belleği kullanıyor demektir. Sanal bellek bilgisayarınızdaki harddisk ten sağlanır dolayısı ile harddiskiniz ana bellekten daha yavaş olacağı için bilgisayarınız yavaşlamış olacaktır. Yani sizin en az 512MB belleğe ihtiyacınız var. Ancak günümüz şartlarında oyunları da hesap edersek en az 1GB(1024MB) bellek sahibi olmak gerekir.

İşlemci fan döndüğü halde çok ısınıyor kilitlenmeler oluyor veya reset atıyor veya bilgisayar çok yavaşladı.

Bilgisayar yavaşlamasını 2 şeye yorarım. Eğer işlemci yeterince hızlı bellekte yeterince yüksekse anlamsız bir yavaşlık yaşanıyorsa. İlk etapta virüslerden şüphelenmelidir. Virüs temizlendiği halde hala yavaşlıklar kilitlenmeler reset atmalar yaşanıyorsa. Bilgisayarın kasası açılır İşlemci fanına bakın bazen öyle toz toplarlar ki hava sirkülasyonunu tamamen kapatır bu toz. Eğer tecrübeniz varsa işlemci fanını söküp elektrik süpürgesi veya kompresör ile tozu temizleyebilirsiniz anlamıyorsanız bilgisayarcınıza temizliği yaptırın. Fanı yerleştirirken iyice yerleştirdiğinize emin olun . Hatta elinizle fanı kendinize iyice çekin sımsıkı ve hareket etmiyorsa yerine oturmuş demektir. Bilgisayarınızın kasasını özellikle tozlu ortamlarda yere koymayın eğer mümkünse masanın üstüne koyun görürsünüz eskisi kadar toz almayacaktır.


ADSL modem hk.

Modem alırken dikkat edilecek nokta ne istediğinizdir. Gereksiz yere kablosuz modem alıp kullanmayanlar var. Yada ilerde notebook almış ama modemi kablosuz değil sonradan pişman olanlarda var. Buna siz karar vereceksiniz Eğer masaüstü bilgisayarınız var ise ve evinizde başka bilgisayar bulunmasına imkan yoksa tek portlu Ethernet modemler işinizi görecektir. Benim bu konuda diğer tavsiyemde usb modemlerden uzak durmanızdır. Şimdi marka vermiycem çünkü reklama girer. Ama ucuza kaçmayın modemde, ismi cismi bilindik bir marka olsun. Modeminizi ayarlarken modemin ayarlarının yapıldığı sayfaya bir kullanıcı adı ve şifreyle girilir. Genellikle admin,admin veya admin,epicrouter vb. şekillerde olur. Siz kuruyorsanız şifreyi kesinlikle değiştirin. Modemi kurduruyorsanız mutlaka değiştirtin. Çünkü şu anda hacker ların modemlere bağlanıp modemi resetleme fabrika ayarlarına geri döndürmesi çok moda ve bu çok kolay sağlanıyor.

Yeni kurulan bir Windows ta hangi programları kullanmalıyım?

Benim tavsiye edeceklerim şunlar. yeni bir bilgisayarda Office yazılımı(word,Excel,Powerpoint) olmazsa olmazlardandır. *** dinlemek için Winamp kullabilirsiniz. Mutlaka Winrar yada benzeri bir sıkıştırıcı program bulundurun. Bazı mailler *.pdf formatında olur bunları okumanız için adobe acrobat reader kurun. Quicktime programı özellikle cep teli çekimlerini izlemenizi veya bazı film fragmanlarını izlemenizi sağlayacaktır. Ayrıca bütün film formatlarını (divx, xvid, avi vb.) izlemek için codec yazılım yükleyin mesela http://www.inndir.com/program.php?id=19822 adresindeki k-lite codec pack hemen hemen bütün formatları desteklemektedir. Bazı siteleri görebilmek için bir java yazılımına ihtiyacınız var benim için en ideali Eğer XP Türkçe sürümünü kullanıyorsanız http://www.inndir.com/program.php?id=11933 adresindeki Microsoft un kendi java eklentisidir hiçbir problem yaşatmadı bende. Aklıma gelenler bunlar.

Ayrıca belirteyim lisanslı bir Office alıcaksanız göreceksinizki word Excel içeren basic paketiyle ayrıca Powerpoint içeren profesyonel paketler arasında büyük bir fiyat farkı var eğer sizde benim gibi wordüm excelim olsun ama maillerde gelen Powerpoint sunumları da (pps uzantılı dosyalar) leride göreyim diyorsanız Eğer ki sunuyu siz hazırlamıycaksanız. Basic sürüm Office satın alın, sonrada http://www.inndir.com/program.php?id=17713 adresindeki Powerpoint viewer adlı programı yükleyin. Hem ucuz bir word excel içeren Office programınız olur hemde lisanslı kullanıcı olursunuz.

Konu, istiyorsanız sorularınız veya anlattıklarım hakkında kafanıza takılanları sormanız ile devam edebilir.





Sıkça Sorulan Sorular ve Pratik Bilgiler 19265cb86c76b46b786ffef6cbe73ded9.1Sıkça Sorulan Sorular ve Pratik Bilgiler 197ad6b1820334bbeaa38e8432f62aeed.1
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://taktak309.yetkin-forum.com
 
Sıkça Sorulan Sorular ve Pratik Bilgiler
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: PC Yardım-
Buraya geçin: